Interessante websites voor het onderwijs

Online is veel informatie over erfgoed en cultuureducatie te vinden die voor het onderwijs interessant kan zijn. Op deze pagina hebben we een aantal verzameld:

Erfgoedtools

Erfgoed toolsErfgoedtools maakt van gedigitaliseerde erfgoedbronnen aantrekkelijk lesmateriaal waarmee educatiemedewerkers, leerkrachten én leerlingen zelf aan de slag kunnen. De Erfgoedtools zijn ontwikkeld in een samenwerking tussen Plein C, Gelders Erfgoed, het Noord-Hollands Archief en het Nederlands Openluchtmuseum en getest door de leerlingen van OBS Delangereis. Je kunt bijvoorbeeld zelf een memory spel maken met afbeeldingen van de collectie van een museum. Kant-en-klaar is er ook, bijvoorbeeld van het Flessenscheepjesmuseum.

Cultuureducatie Binnenstebuiten

cultuureducatie_binnenstebuiten_120x170Een uitgave van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst) met voorbeelden van een goede samenwerking tussen de school, de culturele omgeving en naschoolse opvang. Het LKCA wil met deze uitgave professionals in onderwijs en cultuur een handvat geven en inspiratie bieden voor het eigen beleid. De uitgave is te bestellen voor € 10,- maar ook gratis te downloaden.

Kunsttheorie PO

kunst_head_po_wideDe afdeling vakdidactiek Kunsttheorie van het landelijk expertisecentrum Mens- en Maatschappijvakken stelt zich ten doel de kwaliteit van het onderwijs in de kunsttheorie te verbeteren. Op deze website vind je vakdidactiek, werkvormen, tips en trainingen voor leraren en cultuurcoördinatoren in het primair onderwijs, docenten en studenten van PABO’s en educatie medewerkers van culturele instellingen.

RijksstudioRijksstudio

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een uitgebreide digitale collectie die vrij toegankelijk is. Je kunt zelf je eigen verzameling maken, zelf een poster maken of een smartphone hoesje. Je kunt ook verzamelingen bekijken die anderen al hebben gemaakt, bijvoorbeeld over dieren of kostuums. En natuurlijk zijn de afbeeldingen ook prachtig te bekijken op een digibord in de klas.

Museumkids

logo museumkidsEen website als aanvulling op een museumbezoek door kinderen. Niet alleen met informatie, maar ook met games en een doepagina.

Prikkels najaar-2016-kijken

Prikkelsonline

Het blad Prikkels is een magazine over cultuur op school met lesideeën, nieuws en praktijkverhalen. Het is een uitgave van Plein C. Je kunt er niet alleen alle uitgaven van het blad bekijken, maar ook naar de downloadpagina met culturele lesideeën voor in de klas.

 

 

Ook een website gezien die interessant kan zijn voor het cultuuronderwijs? Laat het ons weten. Mail de link naar: onderwijs@blauweschuit.nl

Tekst: Vitamedia / Ontwerp: De Praktijk / Webdevelopment: Newfish