Inspiratie

Goed voorbeeld…

Stede Broec

De gemeente Stede Broec bestaat 650 jaar. De Westfriese Bibliotheken maken van die gelegenheid gebruik om samen met de scholen een mooi programma vorm te geven waar erfgoed en literair startpunt zijn. Onderdelen van het programma zijn activiteiten rondom de Kinderboekenweek, vertelworkshops voor leerkrachten en een mooie theatervoorstellingen.

Opmeer

De scholen in Opmeer krijgen in een gezamenlijk programma vier trainingen op het gebied van muziek in de klas; het doel is muziek op school een stimulans te geven. Het programma wordt afgestemd op de nieuwe leerlijnen van Stichting Leerplan Ontwikkeling.

Hoorn

De maanden maart en april 2015 staat bol van de workshops en voorstellingen in het kader van Cultuurmenu Hoorn. Onder andere workshops van Cinema Oostereiland, Varend Erfgoed, Museum Stoomtrein, Muziekschool Boedijn en Blauwe Schuit. Verder in de Parkschouwburg, het Pakhuis en op locatie tientallen voorstellingen. Veel culturele beweging dus!

Drechterland

In de gemeente Drechterland gaan de groepen 5 en 6 in zee met de Boterhal in Hoorn. Na het bijwonen van de voorstelling ‘Op de tafel lag een briefje’ krijgen de leerlingen aansluitend een workshop beeldend op eigen school en daarna volgt er een bezoek plus workshop in de Boterhal. De workshops worden verzorgd door kunstenaars van de Boterhal.

Medemblik

Alle groepen 3 en 4 van een zevental scholen ui t de gemeente Medemblik bezoeken een spetterende poppentheatervoorstelling: ‘Egel en de Trollebol’. In kasteel Radboud speelt de vertelvoorstelling ‘Scheepsjongens van Bontekoe’ voor de groepen 5 en 6. Erg goed in Erfgoed!!

Enkhuizen

De bovenbouw groepen van de scholen van Enkhuizen dansen wat af! Alle groepen krijgen workshops dans op eigen school. De workshops worden verzorgd door projectgroep ‘Sally’ en dansgezelschap ‘DINK’.

Koggenland

Alle groepen 1 en 2 in deze gemeente hebben gedurende 3 weken een minitentoonstelling ‘Kunstkwartet’ in de school. Behalve kijken naar kunst zal er ook actie worden ondernomen samen met beeldend kunstenaar Cora Vries. Zij geeft een beeldende workshop in alle groepen.

Leuke reacties…

“Het theaterbezoek was voor de kleuters een geweldige happening!”
Voorstelling Olifant groep 1 en 2

“Ik weet dat het in de eerste instantie niet de bedoeling is, maar als het lukt om de klas dusdanig te boeien zodat ik ook van de voorstelling kan genieten, vind ik dat het vermelden waard.”
Voorstelling Othello groep 5/6

“Veruit de leukste voorstelling in jaren – de leerlingen waren geboeid en verwonderd.”
Voorstelling Kaidara groep 7/8

“Ik ben geïnspireerd geraakt om meer verhalen te vertellen in plaats van voor te lezen.”
Workshop Beeldend vertellen

“Ik ga op zoek naar mooie verhalen die anders zijn dan de meeste verhalen.”
Workshop Beeldend vertellen

“Ik heb kennis opgedaan die ik meteen in de praktijk ga brengen: ik ga er met de kleuters mee aan de slag.”
Reactie workshop To game or not to game?

“Het programma Scratch kan op veel verschillende manieren worden ingezet.”
Reactie workshop To game or not to game?

“De kinderen en de leerkrachten zijn diep in de Gouden Eeuw gedoken. We hebben er een geslaagd schoolbreed project van gemaakt met een spetterende afsluiting.”
Leerkracht basisschool de Molenwiek

“Leuk om te zien hoe de kinderen zeer geconcentreerd en serieus een mooi werkstuk aan het maken waren.”
Frans Hage, docent workshop Natuursteen

Tekst: Vitamedia / Ontwerp: De Praktijk / Webdevelopment: Newfish